Eén van de belangrijkste pijlers waarop de leerlingbegeleiding van De Amsterdamsche School rust, is het mentoraat. Iedere leerling krijgt een mentor en een mentor krijgt een kleine, overzichtelijke groep leerlingen onder zijn of haar hoede. Onze mentoren zijn met zorg geselecteerd uit het docententeam, en bij onze mentoren zijn de leerlingen in goede handen. Het is een betaalde taak en niet standaard onderdeel in het takenpakket van de docenten. Samen met de mentor wordt wekelijks gelet op studievoortgang, op studievaardigheden en op persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Onze mentoren hebben wekelijks individueel overleg met de leerling en tenminste één keer per maand persoonlijk contact met het thuisfront; ze laten het weten als het even niet zo lekker loopt, vertellen over de ontwikkeling van uw kind, over de studieresultaten. En zij laten het u ook weten wanneer het gewoon hartstikke goed gaat.

Zo ontstaat een driehoek tussen leerling-school-ouders, waardoor alle betrokken partijen altijd op de hoogte zijn en voor dezelfde zaak strijden. De mentor is de spin in het web; alle informatie over een leerling komt bij de mentor terecht: docenten, de studiebegeleiding, ouders en conrectoren maken gebruik van deze informatie om problemen zo snel mogelijk te signaleren. Het gevolg is ook dat de leerling een luisterend oor heeft en zich daardoor veiliger voelt op school in het algemeen en in het leren in het bijzonder.